Monday, December 7, 2009

68 Tahun Selepas Serangan Pearl Harbour

Hari ini genap la 68 tahun selepas serangan Jepun terhadap pangkalan tentera Amerika di Pearl Harbour. Serangan ini telah membuka mata pihak barat betapa kuatnya tentera Jepun, So marilah kita lihat sejarah serangan Pearl Harbour. Pada 26 November 1941 angkatan merangkumi enam kapal induk diperintah oleh Laksamana Madya Chuichi Nagumo. Jepun meninggalkan Teluk Hitokappu di Kepulauan Kuril dan menuju ke Pearl Harbor tanpa melakukan sebarang perhubungan melalui radio.

Pada pagi 7 Disember 1941, kapal terbang angkatan tersebut mengebom kesemua pengkalan tentera Amerika Syarikat di kepulauan Hawai (terbesar merupakan pengkalan udara tentera darat Amerika Syarikat di pengkalan udara Tentera Udara Hickam), dan kebanyakan kapal yang berlabuh di pelabuhan Pearl, termasuk "Barisan Kapal Tempur". Hampir kesemua kapal terbang Amerika dimusnahkan di atas tanah; hanya beberapa pejuang berjaya berlepas dan bertempur. Dua belas kapal perang dan kapal lain ditenggelamkan atau rosak., 188 kapal terbang dimusnahkan, 155 telah rosak dan 2,403 Amerika kehilangan nyawa mereka. Kapal perang USS Arizona meletup dan tenggelam menyebabkan 1,100 orang kehilangan nyawa, hampir separuh daripada orang Amerika yang mati. Badan kapal kekal menjadi tugu peringatan kepada mereka yang terkorban pada hari itu, kebanyakan mereka kekal di dalam kapal tersebut.

Tembakan Amerika pertama dilepaskan pada Perang Dunia II dan mangsa pertama serangan Pearl Harbor sebenarnya berlaku apabila USS Ward menyerang dan menenggelamkan kapal selam Mini Jepun. Terdapat lima kapal selam Mini kelas Ko-hyoteki yang merancang untuk mentorpedo kapal Amerika Syarikat apabila pengeboman bermula. Tidak satupun kapal selam tersebut berjaya kembali, dan hanya empat daripada lima yang dijumpai semenjak itu. Daripada sepuluh kelasi kapal selam tersebut, sembilan mati dan hanya seorang selamat , Kazuo Sakamaki, yang ditangkap; dia merupakan tahanan perang pertama ditangkap oleh pihak Amerika dalam Perang Dunia II.

Analisa gambar terkini oleh Institute Laut Amerika Syarikat - United States Naval Institute menunjukkan bahawa terdapat kemungkinan besar salah sebuah kapal selam Mini telah berjaya memasuki pelabuhan, dan berjaya menembak torpedo kepada USS West Virginia. Kedudukan terakhir kapal selam ini tidak diketahui. Kapal induk Jepun yang terbabit dalam serangan tersebut adalah: Akagi, Hiryu, Kaga, Shokaku, Soryu, Zuikaku. Kesemua mereka memiliki sejumlah 441 kapal terbang, termasuk pejuang, pengebom-torpedo, pengebom junam dan pengebom-pejuang (fighter-bombers).

Dari jumlah tersebut, 29 musnah dalam pertempuran. Kapal terbang menyerang dalam dua gelombang, dan Nagumo memutuskan untuk membatalkan serangan ketiga untuk berundur. Serangan pertama terhadap Pearl Harbor adalah pada 07:53 7 Disember, Masa Hawai ataupun 03:23 8 Disember Masa Piawaian Jepun (lihat Nota Pasukan Penyerang Pearl Harbor Strike). Tentera Jepun mula memasuki sempadan Jajahan Baru Hong Kong pada subuh 8 Disember 8 1941. Hong Kong Time adalah satu jam belakang Masa Piawaian Jepun, dengan itu serangan pada Pearl Harbor merupakan sebahagian perperangan pentas luas "theater warfare-wide" serangan hampir serentak dan bukannya permulaan —24 jam sebelum serangan di Asia— gambaran yang mungkin kelihatan jika sekilas pandang tarikh.

Monday, September 28, 2009

La..La..La.. SePTeMBeR La..~

Salam Aidilfitri, wah lamanya tak update blog sejak dua menjak ni masa amat membataskan aku untuk mengupdate blog. Kira pembahagian masa yang kurang elok nampaknya huhu~ First belum terlambat rasanya untuk ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin kepada semua kawan2 aku walau dimana anda berada hehe~ Maafkan segala kekhilafan yang dilakukan al-maklum la ana manusia biasa juga hehe~

Review of the month (September): banyak dah berlaku dalam bulan lepas first Majlis Berbuka Puasa Anak Johor IPTA yang dianjurkan PERMAJ UKM berjaya dilaksanakan dengan baiknya. Alhmadullilah semuanya nampak lancar kalau ada masalah2 pun kecil sahaja dan akan cuba diperbaiki pada masa yang akan datang. Nampaknya hiperbola aku berjaya coz sektor masa berjaya dijaga dengan baik sekali, terima kasih buat semua exco, urusetia & senior yang membantu dalam menjayakan majlis tersebut. Gambar akan diupload kemudian.

Then konvoi raya PERMAJ, tahun ni cuti raya sekejap je tapi aku & dak2 PERMAJ sempat la pergi konvoi di lima daerah iaitu JB, Kota Tinggi, Mersing, Batu Pahat & Kluang penat gak sebab setiap rumah menyediakan juadah mee yang beraneka resipi huhu~ tapi overall best giler konvoi ini siap ada datin wan abe yang join huhu~ Konvoi ini merupakan tradisi turun temurun dari setiap batch so tahun ni kami la penerus tradisi die, aku ketua JB, Wak Kong Ketua Batu Pahat, Fahmi ketua kluang & zharif ketua Mersing telah bersatu hati memilih baju melayu lengkap bersongket sebagai tema (panas seh pakai baju tu, tapi sebab raya layankan huhu~) Well rasanya konvoi ini akan bersambung di KL pula huhu~ (Gambar akan diupload kemudian).
Tu je kot kali ini, tunggu akan diupload gambar setiap aktiviti dalam september tu peace,love&respect.

Saturday, September 5, 2009

MaJLiS BeRBuKa PuAsA PERMAJ

Kepada semua ahli PERMAJ (yang bukan PERMAJ pun boleh join) jom2 ramai menyertai Majlis Berbuka Puasa Anak Johor IPTA Se-Malaysia, pendaftaran tengah macam goreng pisang panas ayam goreng KFC huhu~ Siapa Cepat dia dapat hehe~

Saturday, August 29, 2009

LeMBu DaPaT NaMa

Semalam lepas Solat Jumaat di Shah Alam telah berlaku satu perarakan ke Pejabat Pentadbiran Negeri Selangor bagi membantah pembinaan Kuil di kawasan Seksyen 22 Shah Alam. Bantahan dilakukan kerana kawasan tersebut 80% majoriti merupakan penghuni Islam dan penghuni yang beragama hindu hanya minoriti. Betul sepatutnya kuil tersebut tidak boleh dibina di kawasan berkenaan bagi menghormati sensitiviti dalam beragama. Cuma tindakan gila kerajaan Selangor di bawah Khalid Ibrahim yang membenarkan pembinaan kuil tersebut telah menimbulkan kemarahan penduduk di kawasan berkenaan.

Perarakan yang dipelopori oleh penduduk2 seksyen 23 serta beberapa badan NGO Melayu dimulakan dari Masjid negeri, destinasinya ialah Pejabat pentadbiran Negeri Selangor, Apabila sampai di pintu masuk pejabat, mereka telah meletakkan kepala lembu yang masih belum kering darahnya sebagai tanda protes dan sebagai tanda kedunguan, kebodohan dalam kerajaan Selangor yang tidak menghormati sensitiviti dalam beragama. Namun aku secara peribadi tidak bersetuju dengan perarakan tersebut kerana ia tidak menunjukkan semangat patriotik selain tidak profesional dalam menjalankan sesuatu.

Betul kerajaan Selangor seperti memperlekehkan agama kerana mengendahkan masyarakat setempat dengan membuat keputusan membuta tuli dalam pembinaan kuil berkenaan, serta perarakan itu berlaku kerana kerajaan Selangor tidak mengambil suara penduduk area berkenaan walaupun setelah diadukan hingga menimbulkan kemarahan membuak-buak penduduk seksyen 23. Tetapi masih ada jalan lain untuk menyelesaikan masalah berkenaan melalui saluran yang betul, seperti menghantar petisyen, memorandum, campur tangan kerajaan Pusat dan beberapa jalan lain yang mengambarkan keprofesionalan masyarakat Malaysia. Maksudnya bila kita mengambil sesuatu tindakan kita perlu mengetahui baik buruk sesuatu tindakan dan kita perlu menjaga sensitiviti dan semangat kepatriotikan masyarakat Malaysia.

Oleh itu kerajaan Khalid Ibrahim perlu mengambil iktibar daripada demonstrasi ini dan tolanglah menjaga sensitiviti masyarakat Islam, ingat awak itu pun Islam juga, dulu Isu Pusat Khinzir Raksasa, selepas itu Isu Arak halal di Selangor, Sekarang isu Kuil pula, semua ini melibatkan sensitiviti dalam beragama tindakan anda seperti tidak menghormati agama sedangkan anda penganut agama itu. Satu lagi tolonglah berhenti menyalahkan orang lain seperti menyalahkan UMNO yang konon anda katakan menghasut penduduk untuk membuat demonstrasi, perbaiki diri anda yang banyak kesalahan sebelum menyalahkan orang lain. Peace,Love & Respect.

Wednesday, August 26, 2009

KeNaNGaN Oh KeNaNGaN

Salam geng, hari ini dah 5 hari kita umat Islam menjalankan ibadah puasa di dalam bulan Ramadhan yang mulia ini. Semoga segala ibadah kita di terima Allah dan mendapat ganjaran yang berlipat kali ganda Insyallah. Puasa pertama & kedua buka dengan family tercinta, puasa ketiga buka puasa bersama orang tersayang & family PERMAJ, puasa keempat buka puasa dengan roomateku, puasa kelima tak sure lagi huhu~. Banyak kenangan dalam bulan puasa dari zaman kanak2 hingga remaja hinggalah dah masuk UKM ni. Kenangan yang sukar dilupakan kot hehe~

Aku start belajar puasa dari umur 6 tahun lagi, tapi biasalah masa tu kanak2 lagi kan maka masuk jam 1 petang aku dah meneguk air sebab dah tak tahan sangat huhu. Nenek selalu cakap tak pe budak2 lagi tapi nanti dah besar jangan minum air tengahari lagi huhu~ Umumnya bulan puasa kanak2 akan penat tapi kenakalannya tak akan hilang begitu juga aku, maka aku akan bergerak ke sana ke sini, lompat sana lompat sini, main sana main sini, bila dah penat buka peti sejuk togak air sejuk huhu~ tu la zaman masa mula2 aku belajar puasa.

Masuk umur 8 tahun aku dah boleh puasa penuh tapi kadang2 kantoi gak huhu~ Balik sekolah penat2, puas main kejar2 kat sekolah tadi, balik buka peti sejuk minum air, lupa yang diri ni puasa, nenek pun sergah "akim puasa lah" aku pun jawab "alamak lupa la" huhu~ Kejadian ini berlaku hingga umur aku 11 tahun, budak2 lagi masa tu kan mana nak ingat kan, dalam kepala bila penat kena cari air, bila dah minum air baru ingat diri ni puasa. Nasib baik tak kantoi dengan mak aku kalau tak, tak merasa lah duit raya huhu~

Aku start puasa penuh masa umur 12 tahun, alhamdulillah setakat ini puasa aku semua penuh kecuali satu tragedi yang mencuit hati yang takkan aku lupa sampai bila2. Masa tu aku form 5 sekolah pagi. tak silap aku 16 Ramadhan, Bulan puasa balik awal 12.30 dah balik, sampai rumah aku terus tidur masa tu aku ingat lagi aku puasa, lepas tu aku bangun pukul 2 petang, dalam keadaan mamai terus pergi dapur buka peti sejuk dan nampak air oren yang sangat sedap, apa lagi terus minum la air tu best3x, pastu aku nampak pizza lak, perut aku dah berdangdut masa tu so pe lagi makan la pizza tu masa tu ada lagi 3 slice aku ratah kesemuanya sekali hahaha~ lepas makan pizza minum air sejuk lak haus gila masa tu hehe~, lepas tu aku pergi sinki nak basuh cawan then bile aku pandang balik tepi peti sejuk tu aku perasan satu kalender berbuka puasa, aku termenung sejenak, masa tu baru aku tahu aku tengah puasa daaaaaaa, aku ketawa sorang2 aku berfikir aku tak sengaja masa tu, so tak batal la kan puasa aku hehe~ tapi perut aku dah sangat kenyang masa tu tekak pun rasa basah je ada lagi perisa air oren hehe~ Sekolah agama dulu ustaz ajar tak sengaja tak batal, macam mana dengan situasi aku pada masa dah kenyang tahap gaban baru ingat tengah puasa hehe~ Peace, Love & Respect.

Friday, August 14, 2009

JLP 3502 DaLaM KeNaNGaN


Pada jam 6.45 petang 11 Ogos 2009 aku parking motor Lagenda ZR aku ditempat biasa, seperti biasa tutup tempat kunci & mangga tayar macam biasa. Bila dah pasti aku kunci motor aku pun naik ke bilik. Pada jam 7.45 petang hari yang sama sejam kemudian aku turun dari tangga dalam keadaan bingung, "mana motor aku?" yang ada disitu hanya epong. Epong yang melihat aku dalam kemamaian bertanya pada aku :

Epong : Kenapa muka kau macam tu, mamai ke?
Akmal : Mana motor aku?
Epong : Tanya aku lak mana aku tau kau yang parking kan.
Akmal : Sebab kau diri kat tempat aku parking motor.
Epong : Kau biar betul kau salah parking kot.

Masa tu baru aku sedar motor aku telah hilang dirembat pencuri. Wuahhhhhhh terkedu giler aku time tu sedih3x huhu~ Lepas tu terus pergi pondok guard kat pintu masuk untuk buat report tapi dia suruh aku wat report kat wisma aman, sampai wisma aman aku bertambah terkedu & celaru sebab guard tu buat macam relax je bila aku buat report, macam kes motor hilang ni perkara kecil, lepas tu terus pergi Balai Polis Bangi untuk buat report polis tetapi polis mengada2 nak geran & insurans lak, so terpaksa lah beritahu mak aku pasal kes ilang motor ni, kenalah bebel sekejap & esok paginya baru mak aku faks segala dokumen.

Lepas itu aku dengan mus sempat pusing sekitar bangi & kajang untuk cari motor aku tapi tetap tak jumpa. Sedih giler aku sebab motor tu baru berusia 3 bulan macam2 benda aku tak buat lagi dengan motor tu renovate pun belum tak sempat pasang alarm & suis lagi la tak sempat huhu~ Esoknya aku pergi buat report kat balai polis kajang, sarjan mejar tu terkejut bila aku cakap aku dah pergi balai polis BBB tapi orang tu cakap tak boleh buat report, aku tertanya2 sebentar, kalau motor hilang kat warta ke pkns ke pun kena bawa geran semua tu ke?

Aku rasa sekarang motor aku mesti dah barai dikerjakan dek pencuri tu, cctv yang ada kat uo ni pun tak leh pakai, ada ke orang wisma aman cakap cctv tu display je belum beroperasi lagi, panas je hati ni dengar, kalau boleh guna cctv tu biarlah motor aku dah barai tapi dapat pencuri tu aku barai kan dia pulak. Tapi tak pe takde rezeki agaknya tu, kenalah tunggu 4-6 bulan untuk dapat motor baru dengan no plat yang baru. Tapi tak sama dengan kenangan JLP 3502.

Monday, August 10, 2009

TeKNiKaL & SuKaN

Salam Geng, semalam baru sahaja tamatnya dua program, pertama Program Sehari Bersama PERMAJ yang diadakan seperti hari keluarga, agak santai dan selesa, walaupun diadakan sederhana tapi agak meriah dan sempoi, Majlis kami diserikan dengan kehadiran TNC HEPA yang merupakan penasihat kehormat PERMAJ, aku tabik spring kat TNC sebab beliau sangat sempoi & santai, memang mesra pelajar & sangat memahami konsep kami semalam, terima kasih banyak2 Dato' atas sokongan yang diberikan. Aku berpuas hati dengan exco-exco yang berkerja keras untuk program ini tanpa pantauan aku, mus & suriya, Sorry ye cik lina sebab kena ganti tenaga kami bertiga hehe~ Kemana hilangnya kami bertiga?

Kami telah join satu lagi program iaitu Selangkah Ke Menara Gading (SEMEGA) anjuran PMUKM sebagai urusetia, Su & Mus sebagai program manakala aku sebagai teknikal. Sepatutnya PERMAJ takde program masa itu tapi sebab kena ganti program yang ditangguhkan maka terjadilah PRIMAJ semalam. Kami dengan berat hati terpaksa menumpukan perhatian pada SEMEGA sebab tanggungjawab & amanah telah lama diberikan. SEMEGA satu program yang agak besar & berjaya mencapai matlamatnya semalam iaitu memberikan motivasi kepada pelajar2 ini. So aku agak happy join program ini sebab dapat menimba satu lagi pengalaman berharga dalam organisasi.

Berbalik pada tajuk Teknikal & Sukan, aku dalam sejarah berorganisasi di UKM kerja yang paling banyak aku dapat ialah dari sektor teknikal & sukan. Kadang2 berfikir sebentar muka aku ada macam orang teknikal ke yang buat wirering2 tu? huhu~ kalau sukan sememangnya menjadi bidang aku sejak sekolah lagi tapi teknikal sejak masuk UKM inilah baru aku terlibat secara aktif dalam teknikal. Sukan bermula di PERMAJ kemudian bersambung ke KVC masa aku 1st year diteruskan di KSX'09 semasa 2nd year dan yang terbesar Minggu Mesra Pelajar (MMP) masa nak masuk 3rd year & satu lagi projek dalam perancangan.

Teknikal bermula di Xtreme-C bersambung di MTAQ medan pertama aku belajar teknikal secara besar besaran, seterusnya di Buka Puasa PERMAJ (kerja teknikal aku paling teruk), bersambung di KVC (my best teknikal work) & semalam di SEMEGA (Kerja teknikal yang matang sebab aku tak emosi sepanjang program). Sememangnya benar kata orang sesuatu kerja itu jika dibuat berterusan ia akan mematangkan kita, teknikal sememangnya semakin sebati dengan aku & aku nak buat kerja teknikal untuk event yang lebih besar, hope i get that chance.

Credit untuk Epong sebab letak aku ditempat yang sepatutnya dalam PERMAJ semasa aku 1st year sehingga aku belajar banyak benda yang kini memudahkan aku dalam pelbagai urusan, Credit untuk abg ehsan sebab bagi peluang dekat saya untuk handle 2 event besar kolej iaitu KVC & MTAQ yang semakin membuka jalan kepada aku, special credit untuk Kak fadilah juga sebab bagi peluang kat saya handle teknikal KVC yang telah mempakarkan saya dalam bidang teknikal & Credit untuk MMP & SEMEGA sebab telah menjadi medan untuk aku mengeksperimen kebolehan aku dalam Sukan & Teknikal. Hasil Kerja aku? hanya orang disekeliling sahaja yang mampu menilainya, aku hanya menjalankan kerja yang diberikan. Peace, Love & Respect.

Wednesday, August 5, 2009

SeTeM VS G.I JoE

Berdasarkan tajuk untuk entri kali ini mesti semua dah dapat agak apa itu Setem & G.I Joe lalala~ Ia merupakan 2 movie yang baru ditayangkan orang cakap masih hangat di pasaran gitu & aku telah menonton kedua2 buah filem yang sangat menarik dan gerek3x huhu. Kira aku telah membelanjakan duit ke jalan yang benar dengan melihat 2 filem yang berkualiti tinggi.


Setem arahan Kabir Bhatia merupakan filem yang agak simple tetapi mempunyai jalan cerita dan plot yang menarik. Ditambah dengan lakonan hebat daripada pelakon2 kegemaran aku seperti Afdlin Syauki, Rashidi Ishak, Que Haidar, Vanida Imran filem itu boleh dikatakan cukup rempah dan ramuan serta lengkap dengan rasanya sekali. Dengan hanya bermodalkan Setem, Kabir Bhatia telah berjaya mengadunkan filem ini hingga berjaya menghasilkan sesuatu yang berkualiti. Jalan ceritanya simple sekali yang menceritakan bagaimana 2 orang anak yatim iaitu Joe (Afdlin) dan Sid (Rashidi) ingin mencuri Setem klasik yang berharga 4 juta ringgit tetapi impian mereka dihalang oleh banyak pihak yang ingin juga mencuri setem berkenaan, Ending filem ini juga menarik dimana berlaku satu kejutan yang tak disangka2, untuk tahu kesudahan cerita ini silalah menonton di pawagam berdekatan huhu~


G.I Joe juga merupakan filem yang menarik dari segi grafik dan CGI nye, tanpa memerlukan pelakon2 yang bernama besar, filem ini mampu menjadi antara filem terbaik dengan jalan cerita yang penuh aksi dan konflik. Cerita yang diadaptasi dari komik hasbro ini telah berjaya menghasilkan sesuatu yang hebat dan berteknologi tinggi. 8/10 bintang aku beri untuk filem ini, So kepada semua pergi la ke pawagam untuk melihat 2 filem hebat ini, Peace Love & Respect

BeTaPa MaNuSia TiDaK BeRTaMaDuN

Pada Sabtu yang lepas sekali lagi telah terjadi sesuatu yang memang aku sangat memandang hina tindakan tersebut iaitu berlakunya perhimpunan haram. Isu kali ini yang cuba dibangkitkan ialah mereka yang agak kurang pandai ini ingin memansuhkan ISA. Kononnya akta ini menzalimi dan menganayai manusia. Tetapi sedarkah mereka orang2 yang bodoh ini bahawa perhimpunan haram ini juga sebenarnya telah menzalimi dan menganayai manusia.

Kita semua sedar bagaimana ribuan manusia yang tidak berdosa yang tak ingin pun nak menyertai perhimpunan haram ini terperangkap didalam puluhan ribu manusia yang tak bertamadun yang menjadikan nafsu sebagai landasan untuk mencapai matlamat yang sia2 ini. Bagaimana orang tua yang sakit yang ingin melintas jalan, kanak2 yang air matanya jatuh berguguran, kerisauan ibu bapa tentang keselamatan keluarga, peniaga yang mengalami kerugian beribu2 ringgit, warga kota yang ingin pulang ke kampung halaman menjenguk ibu dan ayah, dan seluruh masyarakat yang bertamadun di belenggu rasa ketakutan melihat puluhan ribu manusia yang bodoh, yang mengikut perasaan dan menjadi pengikut suruhan orang yang tidak bertanggungjawab dalam isu ini mengadakan perhimpunan haram.

Aku secara peribadi amat mengutuk tindakan tersebut kerana melambangkan masyarakat Malaysia sudah tidak bertamadun lagi dan sudah tidak menggunakan akal kewarasan untuk berfikir. ISA satu isu yang kononnya akta itu mengancam keselamatan negara. Tapi bagi aku mereka juga sama, mengadakan perhimpunan haram yang lagi mengancam keselamatan negara. Aku dah bosan melayan segelintir manusia yang kononya pemimpin mahasiswa yang menyokong tindakan yang tak bertamadun ini. Sepatutnya seorang pemimpin perlu bersikap profesional, berfikiran rasional dan memberikan idea yang bernas bukan mengutuk & mencaci pihak berkuasa yang ingin menjaga keamanan nasional.

Banyak lagi saluran yang boleh dilakukan, kerajaan bukannya kejam sangat sampai tak boleh dibawa berbincang, maybe orang yang mengadakan perhimpunan ini takut nak bersemuka dengan menteri2 secara bersendirian oleh itu dia carilah orang suruhan kononnya mewakilli semua rakyat Malaysia. Betullah rakyat Malaysia semakin bertindak mengikut nafsu, nilai asia yang diterapkan oleh ibu dan ayah sudah tidak lagi dipraktikkan apabila syaitan dan nafsu menguasai diri, menghalalkan segala cara menjadi pedoman, manusia semakin lalai mengejar sesuatu yang sia2.

Aku hanya berharap manusia2 yang tak bertamadun ini sedar betapa mereka juga sama seperti ISA yang mereka katakan. Mereka juga menzalimi, menganayai dan mengancam keselamatan negara, semoga keamanan masih ada di Malaysia, Peace, LOve & Respect

Tuesday, July 28, 2009

H1N1 : SaTu UJiaN @ SaTu KeSeMPaTaN

Salam, sekarang heboh tentang wabak H1N1 yang menyerang IPTA/S seluruh Malaysia. Setakat ini UITM, UUM, UPM yang terbaru sekali, Politeknik dan beberapa lagi institut yang ditutup gara2 wabak ini. KTSN juga telah tutup semalam angkara terdapat 50 orang mahasiswa daripada beribu-ribu warga KTSN yang DISYAKI dijangkiti penyakit ini. Persoalannya kenapa tidak kuarantin 50 orang itu sahaja tetapi menutup terus KTSN selama seminggu, dimanakah kerelevenannya. Begitu juga di UUM, universiti itu ditutup dan mahasiswa/i diarah pulang, jika pelajar yang pulang katakan lah pulang ke JB & pelajar itu ada H1N1 maka adakah 1 JB akan ditutup? tidakkan, hanya pelajar itu sahaja yang dikuarantin. Kenapa pihak Universiti tidak menggunakan cara itu, adakah mereka kemaruk sangat nak cuti dan menjadikan H1N1 sebagai senjata terhebat untuk bercuti huhu~

Aku ada terbaca 1 blog ini, cara dia menulis macam mengatakan KTSN itu beribu-ribu orang yang kena H1N1 sedangkan hanya 50 orang itu pun disyaki sahaja. Kenapa mentaliti mahasiswa itu sangat singkat, sebelum tulis kaji dulu maklumat yang diterima jangan main bedal je. Selain itu wabak ini juga boleh dijadikan mainan politik oleh sesetengah individu, hello saudara wabak ini ujian Allah pada kita supaya kita insaf & kembali ke jalan yang benar bukan dijadikan bahan untuk menyalahkan orang demi kepentingan politik, manusia2.

H1N1 memang mudah berjangkit tetapi boleh dicegah jika kita mengambil langkah yang sepatutnya supaya tidak dijangkiti penyakit ini. Sesetengah orang bila selsema & demam sahaja terus cakap H1N1, habis kalau 2 juta orang dekat Malaysia ini demam & selsema maka semua orang itu dijangkiti H1N1 macam tu ke? Itulah fungsinya saringan & kemudahan kesihatan yang beribu dekat Malaysia ni, jika rasa ada simptom H1N1 terus pergi buat saringan & jika keputusannya negatif maka tiada apa yang perlu dirisaukan, jika positif maka ambil lah langkah yang sepatutnya. Semoga UKM Bangi tidak ditutup kerana ia menyusahkan mahasiswa/i sahaja. Peace, LOve & Respect.

"ThE BeSt" StiLL ALiVe

Salam sudah hampir sebulan lebih blog ini tak berupdate, sejuta kemaafan dimohon kerana kegagalan empunya blog untuk mengupdatenya (aduh ayat haha~). Kekangan tanggungjawab, masa dan sewaktu dengannya menjadi faktor utama blog ini tak berupdate sebenarnya, dengan PERMAJ sedang memecut laju meninggalkan saingannya dalam berprogram, selain melayan ragam manusia tak sedar diri dan suka menyibuk di kolej (nasib baik dah berambus orang tu), dan telinga ini ibarat bernanah mendengar orang yang tiada kaitan langsung dengan PERMAJ cuba menjatuhkan kami (biasa la semakin bagus kita semakin dicemburui oleh hati2 busuk warga UKM) semua itu lumrah alam yang perlu dilalui.

Selama sebulan ini macam2 benda dah aku buat, pertama menyambut kehadiran sekolah tercinta haha~ (yelah dari form 1 sampai form 6 dekat situ). Mendapat kejutan yang tak berapa kejutan daripada lawatan itu huhu~ Sempat la bawa adik2 sekolah pusing 1 UKM dan menyedarkan mereka betapa BEST nya UKM ini. Thanks buat team2 PERMAJ yang membantu sepanjang program berkenaan. Jasamu dikenang selamanya hehe~

Seterusnya Minggu Mesra Pelajar mengambil tempat. Belajar banyak benda baru kat sini dari aspek pengurusan organisasi hingga melihat pelbagai ragam manusia. Tambah lagi ilmu dekat dada ini semoga boleh guna bila bekerja nanti, orang cakap biarlah kerja itu hebat dari hanya mampu cakap berdegar-degar sahaja. Overall MMP meningkatkan prestasi diri ke satu tahap yang lain, MMP BEST hehe~

Habis MMP sesi perkuliahan final year bermula (macam tak percaya dah tahun 3 hehe~). Tesis juga bermula, aku dapat penyelia yang agak sempoi tapi amat mementingkan kualiti kerja hehe~ Kawan2 program pula tahun ini kalau aku lambat 10 minit dah mula call2 msg2 aku, so nak tak nak kenalah datang huhu~ yeeee tahun ini aku tak jadi chipsmore lagi haha~ nanti kita semua pergi UUM sama2 ekh haha~

PERMAJ pula terus menganjurkan program seperti biasa, baru sahaja habis Program Kembara Ilmu, good job tahir sikit2 masalah tu biasalah noprogram is perfect. Minggu Pengenalan Persatuan juga baru je berakhir, tahniah untuk azie sebab urus minggu tu dengan baik, thanks untuk semua yang jaga booth PERMAJ yang tersergam indah tu hehe~ Lepas ini PROBIRO menanti, Mubin you can do it, kami semua dibelakang anda chayok2x. So ini je untuk post kali ini, akhirnya berjaya untuk update blog, peace, love & respect.

Tuesday, June 23, 2009

KeJaDiAN MeNYaYaT HaTi Di UKM

Pada pagi yang hening 23 Jun 2009, sekujur tubuh yang sudah tidak lagi bernyawa ditemui di kawasan Parking Kolej Zaaba. Allahyarhamah yang dipercayai jatuh dari beranda tingkat biliknya ditemui oleh oleh seorang pembersih bangunan pada jam 7 pagi tadi. Semoga rohnya dicucuri rahmat oleh yang Maha Esa.... Al Fatihah

Berikut berita oleh Bernama:

KUALA LUMPUR, 23 Jun (Bernama) -- Seorang pelajar wanita ditemui mati berhampiran tempat meletak kereta di Kolej Kediaman Za'aba, Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi pagi Selasa.

Ketua Polis Daerah Kajang, ACP Shakarudin Che Mood berkata mangsa, Siti Farihan Mohd Hassan, 23, ditemui tertiarap oleh seorang tukang sapu kira-kira 7 pagi.

"Seorang tukang sapu yang kebetulan sedang membersihkan kawasan itu ternampak mayat Siti Farihan sebelum menghubungi polis.

"Siasatan awal polis mendapati terdapat kesan lebam pada muka Siti Farihan dipercayai akibat hentakan yang kuat. Dia dipercayai terjatuh dari beranda biliknya yang terletak di tingkat empat bangunan lima tingkat itu," katanya ketika dihubungi Bernama.

Beliau berkata polis tidak menemui sebarang kesan geledah di bilik mangsa dan polis juga telah mengambil keterangan dari rakan sebilik Siti Farihan.

Mangsa yang berasal dari Kelantan ialah pelajar peringkat Sarjana jurusan Sains Kimia.

"Kita telah soal-siasat rakan sebilik mangsa, bagaimanapun rakan sebiliknya tidak mengetahui kejadian itu kerana waktu itu rakannya sedang tidur dan polis tidak menolak kemungkinan ia berlaku seawal pukul 3 pagi," katanya.

Shakarudin berkata kejadian itu telah dimaklumkan kepada keluarga mangsa dan punca sebenar kejadian masih disiasat.

Mayat mangsa dihantar ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia di Cheras untuk dibedah siasat, katanya.

Sumber oleh Bernama

TaG OLeH MeeN EnSeM

Wah!! betul pembayaran hutang tag ni hehe~ kali ini aku ditag oleh meen ensem tapi sekarang dah jadi meen chantek hehe~

4 name that ur frens col u
-Akmal
-Akim
-Kemal
-Along
-A'mal Best

4 things you've done in last 30 minutes
-tengok movie citer face off
-tgk facebook
-baca blog orang
-makan lunch hehe~

4 gifts u wud like 2 receive
-Toyota Harrier
-Jersey Man Utd yang baru (kalau lawa la hehe)
-Yamaha LC 135 cc
-Jacket baru hehe~

4 of ur fav hobbies
-Futsal
-Tenis
-Kacau orang
-dating hehe~

4 places u want 2 go 4 vacation
-Paris
-Alaska
-Miami
-Mekah

4 things alwiz found in ur bag
-henset
-duit
-ic
-kad bank huhu~

top 4 u luv so much
-islam
-famili
-cik nina
-kawan seluruh dunia hehe~

top 4things spesel 4 u
-toshiba satellite
-Jay Bee
-UKM
-Linguistik

top 4 who u wud like 2 answer dis survey
-Cik Lina
-Cik Suriya
-Cik Mus
-En. Mubin

KeNa TaG OleH AzIERa

Aku di tag oleh salah sorang kawan aku masa sekolah, Namenya cik aziera saliman. Yeeee, cik Aziera saya buat tagnye huhu:

1. Nama timangan anda?
- Akim (Family aku dari atuk sampai anak sedare panggil akim huhu)
- Akmal, Kemal, A'mal (Ni kawan2 aku yang panggil dari sekolah rendah sampai masuk U)
- Along ( Aku dapat nama ni dari brader2 yang aku selali join main bola)

2. Anda seorang yang...
- Cool, periang, suka kacau orang, suka marah (dulu la sekarang tak lagi), gila kuasa (orang cakap la tapi tak sebenarnya tak la weh hahaha~

3. Insan Teristimewa.. Describekan dia yang terlalu istimewa di mata anda..
- Alamak ni pun kena nak kena bagitau gak ke huhu~ Jawapannya adalah biarlah rahsia hahaha~

4. Lagu kesukaan anda...
- Zaman sekolah lagu rap
- Sekarang lagu rock huhu~


5. Makanan kesukaan anda.
-Konfem masakan mak aku haha~
-Makanan yang halal (tolak batu, kayu, besi je haha~)

6. Tiga benda mesti ada dalam beg
-Duit
-Henset
-IC (nanti orang ingat indon huhu)

7. Kali terakhir anda menangis dan kenapa?
hahahaha~ malas aku nak ingat takde maknenye pun huhu~

8. Tag 4 rakan anda
- Hmm~ sape yang telah membaca sila buat ye hehe~

PuTaR BeLiT

Salam semua huhu~ Teringin pula nak buat entri selepas membaca satu berita hari ini. Tajuknya ialah "PR menolak Kerajaan Perpaduan". Berita ini mengisahkan Pakatan Rakyat yang semalam mengadakan mesyuarat bagi membincangkan isu Kerajaan Perpaduan yang dicanangkan oleh PAS sebelum ini. Dalam mesyuarat itu semua pemimpin tertinggi PR hadir bagi membincangkan isu itu kesimpulannya PR menolak cadangan kerajaan perpaduan yang digembar-gemburkan oleh PAS.

Biasanya selepas mesyuarat mesti ada press conference (PC) kan. Masa PC ini lah ada statement yang sangat kelakar. Abdul Hadi Awang mengatakan UMNO cuba memecah belahkan PR dengan idea Kerajaan Perpaduan yang UMNO cadangkan, What???? bukan PAS ke yang sibuk sangat nak buat kerajaan Perpaduan sampai buat Muzakarah PAS UMNO bagai. Kenapa bila idea itu ditolak oleh PR terus PAS salahkan UMNO, pemimpin banyak alasan bukan pemimpin yang baik. Pemimpin Islam sepatutnya kuat. berani dan berkarisma, tapi pimpinan PAS seperti menjadi pak turut kepada DAP dan KEADILAN, cakap nak perjuangkan ISLAM tapi tindakan mereka tidak seperti yang diharapkan. Hmm apabila pemimpin disogokkan dengan kuasa begitulah jadinya.

Manusia bukan semua perfect bukan semua suci, masing2 ada kesilapan & kekhilafan dalam diri masing2, tolonglah jangan cakap orang lain tak betul, orang lain salah, orang lain munafik sedangkan diri anda buat benda yang sama malah lagi teruk hingga sanggup menghalalkan apa saja cara untuk mencapai matlamat yang bukan boleh menjamin syurga. Renung2 kan lah untuk kebaikan kita semua. Peace, Love & Respect.

Sunday, June 21, 2009

WeeK oF ReViEW

Salam, minggu lepas merupakan minggu yang agak busy, sampai nak layan internet pun macam tak sempat huhu~ dengan assigment yang perlu diselesaikan, dengan program PERMAJ yang banyak menanti sem depan semuanya perlu dimulakan dari sekarang untuk mengelakkan pelbagai masalah dikemudian hari.

Semalam telah berakhirnya program lawatan dari SMK Taman Daya Ke UKM (Sekolah aku dulu daa~) Lawatannya sekejapnya dari pukul 10.30 pagi sampai 3 petang. Dieorang just datang untuk melawat UKM dan Cikgu2 nak tunjuk dekat budak2 upper 6 ni betapa bestnya masuk universiti ni. Memang best kalau masuk tapi kalau tak tahu bawa diri hanyut jugak, culture shock orang cakap. Dapat jugak jumpa budak2 batch aku masa form 6 macam usher, ila, wanie & nadh. Dieorang datang sebagai fasi untuk budak2 upper 6 ni, program motivasi kat genting tu hehe~ Apa2 pun semuanya berjalan lancar, hopely cikgu2 n student2 tu puas hati la dengan apa yang kami mampu berikan sepanjang sesi lawatan singkat mereka di UKM.

Dekat pusanika ada Seminar UPSR yang dianjurkan oleh salah satu bank terkemuka di Malaysia (Lupa la nama bank tu hehe~) dapat tengok la gelagat cilik budak2 yang berumur 12 tahun ni (hahaha aku dah 22 tahun rupenya ingat baru 17 tahun). Nampak gak la perbezaan 12 tahun masa zaman aku & 12 tahun masa zaman dieorang. dulu zaman aku nak tengok budak pakai henset pun payah, kalau ada pun mesti orang cakap anak orang kaya berlagak huhu~ Sekarang boleh dikatakan setiap budak ada henset siap ada yang mengalahkan henset budak UKM hehe~
itulah teknologi mengubah kehidupan manusia. Cuma satu je yang masih tak berubah ialah kenakalan budak2 ni. Still sama macam zaman aku dulu hehe~ Apa2 pun hope budak2 ni bila besar menjadi tonggak harapan ibu ayah, agama, bangsa & negara. Peace, LOve & Respect.

Wednesday, June 10, 2009

KeAmaNaN YanG DiRaGuT


Pada Isnin malam 8 Jun 2009 satu peristiwa menyayat hati telah berlaku dimana telah terjadi satu serangan di Masjid al-Furqan, Kampung Air Tempayan di Narathiwat, selatan Thailand yang mengorbankan 11 orang termasuk imam serta mencederakan 19 orang lagi yang sedang bersolat Isyak. Ketika kejadian imam sedang membaca Al-Fatihah dalam rakaat kedua. Peritiwa ini didakwa dilakukan oleh penyokong kuat Thaksin yang kini sedang dihapuskan pergerakkanya oleh pihak Kerajaan Thailand dibawah pimpinan Abhisit Vejjajiva. Terdapat juga ura-ura yang mengatakan serangan ini dilakukan oleh puak pemisah, mafia2 dikawasan sekitar.

Peristiwa ini dikutuk sehebat-hebatnya oleh warga antarabangsa. OIC mengutuk sekeras-kerasnya peristiwa ini dan menyatakan ini merupakan serangan paling dasyhat ke atas masjid di Thailand, Mereka juga mengatakan bahawa ini merupakan satu usaha oleh puak pemisah untuk menakutkan orang Islam daripada menuntut hak mereka. Apa kejadahnya nak takutkan umat Islam ada ke orang yang dibunuh itu menyusahkan anda dan perlu ke membunuh untuk mencapai matlamat.

Aku secara peribadi amat marah & geram dengan serangan yang berlaku. Di mana akal waras manusia, bodoh sangat ke nak menyerang time orang tengah beribadat kepada tuhan, cuba kalau orang lain menyerang kau masa tengah beribadat tak kira agama apa pun kau mesti rasa marah kan kerana serangan seperti ini boleh dikira menghina agama Islam. Aku berharap pihak berkuasa Thailand dapat menyiasat hal ini dan menjatuhkan hukuman yang sekerasnya-kerasnya (zalim pun takpe) kepada mereka yang bertanggungjawab dalam hal ini. Moga masih ada keamanan di bumi Allah ini. Peace, Love & Respect

Saturday, June 6, 2009

KeNaPa AdA MaSaLaH???

Salam, tajuk pada entri kali berbentuk pertanyaan hehe~ satu kejadian di dalam lif telah menimbulkan aku idea untuk menulis entri ini. Ceritanya aku, zharif, zana, akim dan hafiz telah berpeluang untuk berjumpa dengan Ustaz Syahrin yang merupakan Setiausaha Politik kepada TPM. Kami pergi pun lepas di ajak oleh Abang Rahmat. Ketika kejadian Zharif, Abg Rahmat, Fire telah berada di pejabat Ustaz Syahrin, hafiz n akim masih mencari tempat parking (jauh korang parking penat nak jalan huhu~)

Ketika aku & zana dalam lif kami bersama dengan 2 orang manusia ni lah seorang merupakan ahli keluarga kepada sebuah badan NGO yang terkenal di Malaysia ( tengok muka semua sama je hehe~) seorang lagi P.A dia kot, berikut merupakan perbualan dieorang:

Boss : Betul ke maklumat yang kita dapat ni?
P.A : Betul la takkan dieorang nak tipu pulak kan.
Boss : Ni semua orang JOHOR punya kerja la
............... (apa dia membebel pun aku tak faham)
macam beruk buat kerja.

Wahh!!! kasar bahasa panggil orang JOHOR beruk, kau buta ke dalam lif tu ada 2 anak jati JOHOR, betul tak ada manners punya orang, kalau yee pun ada masalah dengan someone jangan la general sangat sampai nak kutuk JOHOR, awak tu orang yang dikenali dari badan NGO yang terkenal jaga la tatasusila tu sikit, bahasa tu guna yang baik2, kalo orang JOHOR beruk kau pun beruk sekali sebab orang JOHOR manusia kau pun manusia so sama2 beruk la nak macam tu? betul punya kasar bahasa dia.

Bukan nak bersikap assabiyah yeee tapi pada hakikatnya orang JOHOR memang hebat, kenape kau ada masalah ke orang JOHOR hebat? (nak cakap je dengan orang tu tapi dia jalan keluar lif laju la pulak haha~). Semua negeri hebat dan ada keunikan masing2, negeri Kedah umpamanya melahirkan ramai ulama2 terkenal di Malaysia, so perlu ke kutuk negeri orang lain? tak perlu kan "tepuk dada tanya hati" lalala~

Sempat jumpa Abg Rizal kat pejabat Ustaz Syahrin, perjumpaan kami berjalan dengan lancarnya dan kami sangat beruntung sebab dapat berjumpa dengan kak Liza yang pernah berkhidmat dengan 3 orang Perdana Menteri. Wah masih bersemangat dalam melaksanakan social work walaupun usianya telah lanjut chayok2x hehe.. tu je untuk kali ni peace, love & respect


Tuesday, June 2, 2009

MeNanG Ke???

Salam hari ini aku nak cerita pasal politik sikit (lama tak bercerita tentang politik~). Aku nak sentuh tentang keadaan semasa pilihan raya DUN Penanti dan view aku tentang keadaan politik Malaysia. Berikut merupakan keputusan pilihan raya tersebut

N12: PENANTI : 15,384
1. Mansor Othman (PKR) 6,052 undi
2. Aminah Abdullah (Bebas) 392 undi
3. Nai Khan Ari a/l Nai Keow (Bebas) 494 undi
4. Kamarul Ramizu Idris (Bebas) 56 undi
Jumlah pengundi 7,100
Peratus 46.15 peratus
Undi rosak 106 undi
Majoriti 5,558 undi.

Wah!!! PKR menang besar dengan majoriti 5558 undi gerek seh, tetapi persoalannya adakah mereka menang dengan peratus yang keluar mengundi hanya 46.15%? Hmm.. bagi aku mereka menang & kalah. Mereka menang sebab dapat DUN Penanti tu la, menang pun sebab lawannya calon Bebas yang tidak mempunyai penyokong yang ramai. Tapi mereka kalah dari segi psikologi, mereka gagal menarik perhatian penduduk Penanti untuk keluar mengundi, yang keluar mengundi pun mungkin penyokong2 tegar PKR @ orang yang memang menggunakan haknya untuk bersuara melalui peti undi.

Yang menarik walaupun Barisan Nasional (BN) tidak bertanding namun BN tetap menjadi sasaran, sampai ada yang berkata kalau BN bertanding BN gila kuasa amal politik wang, tapi bila BN tak bertanding BN takut pengecut dayus, apa cerita macam tu bertanding salah, tak bertanding pun salah, yang lebih menarik dulu akan halang dan tahan bas dari masuk kawasan pengundian kononnya bawa pengundi hantu (Ingat Malaysia Israel ke nak tahan2 tanpa kuasa), kini mereka tahan bas keluar dari Penanti kononya BN membawa pengundi yang sah berdaftar keluar dari kawasan pengundian, apa cerita saudara hidup penuh je dengan alasan, buat ini salah buat tu salah, abis apa yang betul? sokong amerika betul ke macam tu?

Hmm.. Kadang2 aku tertarik dengan politik negara barat kerana bila berkempen mereka akan menonjolkan kredebiliti calon, kebolehan dan kemampuan calon, mereka takkan menyerang peribadi calon lawan (biasa media barat yang suka cari kesalahan orang) Tapi di Malaysia keburukan calon dan parti yang dinaunginya menjadi bahan atau intipati kempen, mentaliti rakyat Malaysia mudah mempercayai sesuatu cerita tanpa mendengar dari pihak yang satu lagi. Ada yang sanggup mengandaikan bangsa & agama sendiri demi kepentingan politik masing2, macam mana bangsa kita nak maju. Kerana kepentingan politik Sultan pun nak derhaka pelik dengan manusia zaman sekarang, kononnya Sultan yang adil kita sanjung, Sultan yang Zalim kita sanggah (Ingat cerita zaman Hang Tuah ke macam tu). Kalau Sultan yang merupakan simbol kedaulatan Malaysia itu disanggah, baik orang yang derhaka tu di buang negara atau di humban dalam penjara.

Teringin nak tengok politik Malaysia kembali seperti dulu dimana pembangunan negara, ekonomi, pembangunan insaniah dan kendiri, pendidikan dan pembangunan sosial serta agama menjadi teras kemajuan negara. Malaysia di pandang tinggi negara lain kerana kemajmukan kaum dan kestabilan politik menjadi tunjang keharmonian negara, Jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga, Jangan menang sorak tapi kampung tergadai, jangan terlalu fanatik dengan ideologi politik sampai menghalalkan cara sebab bukan itu kita bawa bila mati hanya amal soleh jadi peneman, peace, love & respect.

Monday, May 25, 2009

KaWaN-KaWaN

Dah lama rasenya tak update blog, tapi kali ini bukan sebab takde masa tapi sebab takde idea untuk menaip entri huhu~ Buat pertama kalinya aku ambil semester pendek sem ni, betul cakap orang sem pendek memang bosan, yelah kelasnya sikit tapi masa terluangnya banyak, nasib baik kerja2 PERMAJ banyak lagi perlu disiapkan taklah bosan sangat rasanya huhu~ Yang bestnya masa untuk hangout dengan kawan banyak boleh la ujung minggu balik johor lepak2 dengan dieorang,

Hujung minggu lepas sempat la balik JB jap tu pun atas urusan kerja ada meeting dengan sekolah untuk program PERMAJ ( Tahir pengetua ko memang sempoi + garang + cool haha~). Meeting tersebut berjalan dengan lancarnya dan program itu akan diadakan pertengahan bulan 7 ni. Dah de kat JB pe lagi jumpa kawan2 lama la jawabnya, ada yang hampir 3 tahun tak jumpa pun ada, macam cerita keluar ada yang dah kawin, ada yang dah tunang, ada yang dah kerja, macam2 ada lalala~ Seronok rasenya jumpe kawan2 lama yelah asyik pergi program je masa untuk kawan2 pun berkurang.

Bila lepak2x tu ingat balik kenangan masa sekolah dulu, yelah belajar sama2, main sama2x, nakal sama2x, kena rotan sama2x, seronok & kelakar gak ingat zaman tu, kawan2x yang sentiasa bersama tidak kira senang @ susah, kawan2x yang tak pernah tikam kawan dari belakang, kawan2 yang tak pernah hina, kutuk, pandang rendah, dendam, cemburu kat kawan sendiri, kawan2 yang sentiasa back up & support antara 1 sama lain, itulah kawan2 yang aku ada dari masa sekolah sampai sekarang, walaupun masing2 dah bawa haluan sendiri tapi ikatan persahabatan terus kekal abadi sampai bila2x~

Rindu giler kat dak2 PERMAJ & bosan sebab takde orang untuk dikacau, orang yang biasa dikacau balik umah lak rindu kat die gak huhu~ Nasib baik de cik suriya, cik mus & cik zana boleh kacau dieorang lak haha~ Jangan marah ye lalala~ Next sem program semakin banyak perlu diuruskan, tanggungjawab semakin berat, mulut orang semakin berdegar2 cakap pasal PERMAJ, banyak yang perlu dibuktikan oleh kami semua, Aku boleh katakan 1st year this sesi antara terbest sebab semua masih semangat untuk berprogram & semua masih nak belajar & terus belajar, begitu juga kami yang senior masih perlu belajar & belajar untuk jadi yang terbaik good job guys. Tahir, Mubin, Azie, Wak Kong, Ros, Hadi, Fahmi & Hakim be a good Ketua Pengarah lalala~ PeAcE, LoVe & ReSPeCT

Monday, May 11, 2009

HaTi SeORaNg IBu

Seorang anak laki-laki
kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa
ibu menangis?"
"Kerana aku seorang
wanita", kata sang ibu kepadanya.
"Aku tidak mengerti",
kata anak itu.
Ibunya hanya memeluknya
dan berkata, "Dan kau tak akan pernah
mengerti"

Kemudian anak laki-laki
itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa
ibu suka menangis tanpa alasan?"
"Semua wanita menangis
tanpa alasan", hanya itu yang dapat
dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu
pun lalu tumbuh menjadi seorang
laki-laki dewasa, tetap ingin tahu
mengapa wanita menangis.
Akhirnya ia menghubungi
Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa
wanita begitu mudah menangis?"

Allah berfirman:

"Ketika Aku menciptakan
seorang wanita, ia diharuskan untuk
menjadi seorang yang istimewa. Aku
membuat bahunya cukup kuat untuk
menopang dunia; namun, harus cukup
lembut untuk memberikan kenyamanan "

"Aku memberikannya
kekuatan dari dalam untuk mampu
melahirkan anak dan menerima penolakan
yang seringkali datang dari anak-anaknya "

"Aku memberinya
kekerasan untuk membuatnya tetap tegar
ketika orang-orang lain menyerah, dan
mengasuh keluarganya dengan penderitaan
dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan
untuk mencintai anak-anaknya dalam
setiap keadaan, bahkan ketika anaknya
bersikap sangat menyakiti hatinya "

"Aku memberinya kekuatan
untuk mendukung suaminya dalam
kegagalannya dan melengkapi dengan
tulang rusuk suaminya untuk melindungi
hatinya "

"Aku memberinya
kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa
seorang suami yang baik takkan pernah
menyakiti isterinya, tetapi kadang
menguji kekuatannya dan ketetapan
hatinya untuk berada disisi suaminya
tanpa ragu"

"Dan akhirnya, Aku
memberinya air mata untuk dititiskan dan
ini adalah khusus miliknya untuk
digunakan bilapun ia perlukan."

"Kau tahu;kecantikan
seorang wanita bukanlah dari pakaian
yang dikenakannya, susuk yang ia
tampilkan, atau bagaimana ia menyisir
rambutnya."

"Kecantikan seorang
wanita harus dilihat dari matanya,
kerana itulah pintu hatinya.. Tempat
dimana cinta itu ada."

"SELAMAT HARI IBU"

Sunday, May 10, 2009

TRaNsFoRMaSi BeRMuLa



Hari ini telah berakhir program rasmi kedua PERMAJ bagi sem ini iaitu Program Lasbela SABK Al-Attas Al-Arabiah Johor. Tahniah diucapkan kepada semua urusetia kerana telah memberi kerjasama & komitmen yang mantap dalam menjayakan program ini, untuk program ni aku jadi pemantau je tapi penat yang dirasai sama sahaja macam masa aku jadi TTK Opkim Sedili huhu~ Sempat la nak handle night walk yang agak best & mencabar keberanian serta kekuatan fizikal dan mental hehe~ Sempat juga merasai pengalaman yang baru ketika menguruskan night walk bukan selalu tau lalala~

Kepada semua exco PERMAJ aku dah nampak peningkatan dalam kerja anda semua lepas ni kita ada banyak program lagi yang akan buat korang meraih sejuta pengalaman dan aku yakin bila sampai masanya korang akan mahir untuk berprogram, kredit untuk ecah sebab berjaya menjadi KP yang baik & yang aku pasti air mata ecah yang mengiringi post mortem pada petang tadi menandakan sayangnya pada PERMAJ semakin tebal.

Kredit untuk Cik Lina sebab tolong saya sediakan slide untuk slot PERMAJ & multimedia kalau tak tolong tak siap la slide tu semua, kredit untuk suriya sebab berjaya memantau program dengan baik walaupun kadang2 mulutnya mengalahkan KP @ penyelaras lalala~ Kredit untuk raziah zie sebab berjaya menjadi penyelaras yang baik, both of you have done a good job hehe~

Kredit untuk Zharif a.k.a Presiden & Mus a.k.a Timb Presiden sebab sentiasa ada sepanjang masa untuk memantau program ini dan membantu exco2x baru ini untuk belajar & terus belajar, Kredit untuk 1st year, Tahir & syamin program yang baik, Hakim & barisan fasi yang mantap, Zarina & Ros cenderamata yang tersusun, Wak Kong tahniah berjaya buat anda ditakuti, Mubin dah pandai urus penginapan, Anne dah pandai pasal jamuan, Aida TTK barang semua cukup, Kembo teruskan belajar kau dah ada base yang kuat & Hafis a.k.a buncit bagus ada peningkatan boleh ganti aku jadi all rounder dalam PERMAJ dah nampak kau boleh buat banyak kerja dalam 1 masa. Tahniah semua tu je nak cakap dalam entri kali ni, see u all next time,
PeACe, LoVe ReSPeCT

Friday, May 8, 2009

MeMoRiaLaBLe DaY



Hari ini aku pergi jalan2x dengan cik lina a.k.a nina huhu dah lama tak pergi tengok wayang, so sebab dah abis exam aku & cik lina sepakat nak pergi tengok X-Men Origine Wolverine maklumlah Hugh Jackman dengan aku ada bau2x bacang sket, So pergi la support movie die huhu, perjalanan dimulakan jam 10.00 pagi dimana telah terlewat setengah jam dari perancangan asal (Sapa salah tu hehe)

Destinasi pertama Masjid India, sempat la pusing2x jap & dapat rembat sehelai jersi huhu, Perjalanan diteruskan ke berjaya times square destinasinya GSC, kami dapat tiket pukul 1.50 petang, so sementara menunggu sempat pergi lowyat untuk survey2 kamera ( yes tak lama lagi dapat kamera baru lala~) Lepas tu terus pergi KFC untuk lunch, aku telah di paksa untuk share dengan cik lina huhu~ tak pe la daripada membazir kan3x huhu~

Jam menunjukkan pukul 1.50 ptg movie time lalala~ Filem ni memang tak membazirkan masa & duit sebab memang best, setiap masa movie ni adalah best n seronok la tengok movie ni, mengisahkan tentang sejarah Logan a.k.a Wolverine dari mula die hidup sampai sebelum die jumpa Prof Charles Xavier (bukan Prof Zaharani ok warga linguistik huhu~), bagaimana wujudnya senjata itu juga turut dijadikan jalan cerita, action yang ditonjolkan dalam filem ini juga amat menarik, hope lepas ni ada cerita pasal scott a.k.a Cyclope hehe~ Habis tengok movie terus pergi solat dulu sebelum jalan2x sekitar times sebelum balik sempat singgah KL Sentral untuk jalan2x (betul punya jalan huhu~)

Akhirnya kami pulang ke UKM jam 6.00 petang Best hari ni jalan2x, dah lama aku tak pergi jalan2x & tengok wayang sebab takda masa, thanx ye cik lina sebab awak sudi teman saya tengok wayang lalala~ Ok tu je aktiviti untuk hari ni adios,
PeAcE, LoVe & ResPeCT

Monday, May 4, 2009

CiNTa, SaYaNG, MiNaT & SuKa

Cinta - Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau boleh nak dia tahu.. dan kita seboleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je)


Sayang - Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)


Suka - Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…)


Minat - Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )

Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat , suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu…